«Տնտեսություն և ինքնություն. եզդիների օրինակով»

Երք, 05/23/2017 - 18:00 - 19:30

 

Արդյո՞ք Հայաստանի եզդիների երկրագործական նոր զբաղմունքը փոխում է նրանց ինքնությունը 

Համլետ Մելքումյան, Ռոման Հովսեփյան

   Խորհրդային Միության փլուզումից հետո հողերի սեփականաշնորհումը գյուղաբնակ եզդիների միջավայրում գյուղատնտեսության նոր ձևափոխումների պատճառ է դարձել: Եզդիները, որ ավանդաբար վարել են հիմնականում անասնապահական տնտեսություն, 20-րդ դարի ընթացքում սկսել են յուրացնել նաև այլ տնտեսական զբաղմունքներ՝ ներառյալ երկրագործությունը: 
     Զբաղմունքների այս ձևափոխումների պատճառները, բացի տնտեսականից, նաև սոցիալական և քաղաքական են: 1991 թ. հողերի սեփականաշնորհումը դառնում է տնտեսական զբաղմունքի ձևափոխումներին ազդող որոշիչ գործոններից: Ստեղծվում է մի իրավիճակ, երբ շատերը ստիպված էին առնչվել հողագործությանը: Եզդիներն այժմ առավել ներգրավված են հողագործության մեջ, քան երբևէ: 2013-16 թթ. գիտարշավների* նյութերը ցույց տվեցին, որ հողագործությունը տարածվում է հատկապես Արարատյան դաշտավայրում բնակվողների միջավայրում: 
   Հողագործական տնտեսական զբաղմունքը եզդիական ինքնության/պատկանելիության ընկալումները վերաիմաստավորելու նոր դաշտ են ստեղծել: Սեմինարի ընթացքում կներկայացվեն այս տնտեսաձևով պայմանավորված ինքնության այդ նոր ընկալումներն ու մեկնաբանությունները (սեմինարի էջը Ֆեյսբուքում):

*Հետազոտությունն արվել է ԳՊԿ «Հայաստանի եզդիների և քրդերի բուսաբուծական և հավաքչական ավանդույթները» SCS 13-6F457 դրամաշնորհային ծրագրով 2013-16 թթ., (Ռոման Հովսեփյան, Նինա Ստեփանյան, Համլետ Մելքումյան, Լիլի Հարությունյան):
 

Համլետ Մելքումյանը ՀՀ ԳԱԱ ՀԱԻ Արդիականության ազգաբանության բաժնի գիտաշխատող է, Մշակությաբանության թեկնածու, ատենախոսությունը նվիրված էր Երևանի վերնիսաժի մշակութաբանական վերլուծությանը: Բանախոսի մասին ավելի մանրմասն տե՛ս. http://iae.am/hy/users/hamletmelkumian

 

 

Շտեմարան

Food as a marker for economy and part of identity: on traditional vegetal food of Yezidis and Kurds in Armenia

Food as a marker for economy and part of identity: on traditional vegetal food of Yezidis and Kurds in Armenia

Hovsepyan R., Stepanyan-Gandilyan N., Melkumyan H., Harutyunyan L. 2016. Food as a marker for economy and part of identity: on traditional vegetal food of Yezidis and Kurds in Armenia. Journal of Ethnic Foods 3(1), pp. 32-41. DOI: 10.1016/j.jef.2016.01.003

Հեղինակներ / Authors: 
Hovsepyan R.
Stepanyan-Gandilyan N.
Melkumyan H.
Harutyunyan L.
Աղբյուր / Source: 
Journal of Ethnic Foods
Տարի / Year: 
2016
No.: 
3(1)
Պիտակ / Tag: 
ethnobotany
Yezidis
Kurds
food
plants
gathering
“Elites” Between Nationalism and Tradition: The Modernization Processes in the Yezidi Community of Armenia

“Elites” Between Nationalism and Tradition: The Modernization Processes in the Yezidi Community of Armenia

Melkumyan H. 2016. Elites between Nationalism and Tradition: the Modernization Processes in the Yezidi Community of Armenia. Elites and “Elites”: Transformations of Social Structures in Post-Soviet Armenia and Georgia (Ed. by Y. Antonyan). Yerevan, YSU Publishing House, pp. 175-195.

Հեղինակներ / Authors: 
Melkumyan H.
Աղբյուր / Source: 
Elites and “Elites”: Transformations of Social Structures in Post-Soviet Armenia and Georgia
Տարի / Year: 
2016
Վայր / Place: 
Yerevan
Պիտակ / Tag: 
anthropology
Yezidis
elites

Send to